недеља, 22. март 2009.

Molba za predlog za rešenje zanimljivog problema

Gospodin S. iz Beograda postavio je vrlo zanimljivo pitanje u vezi problema sanacije prostorija posle požara.
Pokazalo se da se i posle uklanjanja svega iz prostorija u kojima je bio požar, čićenja i pranja zidova oseća jak neprijatan miris u prostorji. Kako je u požaru gorela plastika (PVC ali i verovatno još nekoliko drugih materijala) gasni produkti su na visokoj temperaturi difundirali dosta duboko u betonski zid i sada se vraćaju u prostoriju. U prostoriji bi povremeno boravila deca i korisnik je s pravom oprezan iako merenjem koncentracije hlorovodonika nema merljive koncentracije.
Poznato je da se gorenjem PVC razvijaju hlorovodonik (ili hlorovodonična kiselina) i fosgen (poznat kao ubitačni otrov još iz I svetskog rata) , ali mogu se formirati i drugi gasovi. Produkti gorenja drugih plastičnih masa takođe mogu biti vrlo različiti - zavisno od vrste materijala ali i uslova gorenja (u prostoriji je gorenje verovatno bilo nepotpuno s obzirom na ograničen priliv vazduha/kiseonika). Načelno je poznato da neki od produkata gorenja mogu biti samo neprijatnog mirisa, ali da neki mogu biti i kancerogeni (i u vrlo malim koncentracijama).

Gospodin S. se bavi problemima sanacije konstrukcija i ima materijale (i tehnologiju primene) koji mogu da u znatnoj meri 'izvuku' difundovane štetne materije iz betona, mermera i sl. materijala ali se interesuje za mogućnost dokazivanja da je koncentracija tih gasova koja se može pojaviti u prostoriji posle sanacije potpuno bezopasna za decu.
Naravno načelno dolazi u obzir da se ukloni površinski sloj, da se posle 'pokrije' nekom pastom, malterom i sl. ali je za taj pokušaj važno da se definiše debljina sloja koji treba da se ukloni i sloja koji da se posle nanese i tako spreči vraćanje gasova koji su dublje prodrli.
Za sada je u igri ideja da se ne skida sloj betona već da se pokuša samo neko brzo 'izvlačenje' gasova materijama koje služe za te svrhe.
Ako neko ima dobru ideju ili rešenje ovog problema moli se da se javi ili ukaže na svoj sajt, blog .. i sl. gde bi opisao svoj predlog rešenja.
Za najbolji predlog rešenja predlagač od mene može kasnije dobiti kolekciju elektronskih knjiga i članaka najpoznatijih autora u svetu na teme požarne bezbednosti.

Nikola

Нема коментара:

Постави коментар